Trakai

Trakai

2014 m. birželio 12 d., ketvirtadienis

Rietavo Oginskių parkas


K.K.Šiaulytis. Kunigaikščių Oginskių koplyčia 
Rietavo dvaro parke. 2005. Akvarelė. 42x29,7

K.K.Šiaulytis

Iš kelionių albumo

Rietavo Oginskių parkas

Rietavas – modernių siekių miestas. Iki Didžiojo karo, lemtingųjų 1914 metų, jis buvo daugkartinis  pirmeivis – kunigaikščiai Oginskiai nutiesė pirmąją telefono liniją (1882) jungusią Rietavą, Plungę, Kretingą, Palangą, čia nušvito pirmoji elektros lemputė mūsų krašte (1892), naujai perplanuotas, perstatomas buvo ir pats miestas. Oginskių dvaras, o kartu ir Rietavas, tuomet buvo žinomas kaip žemės ūkio inovacijų, agronomijos, žirgininkystės bei kultūros ir mokymo centras.
Kunigaikštis Irenėjus Oginskis (1808–1863), apsisprendęs kurti šeimos rezidenciją Žemaitijoje, savo ateities vizijose matyt regėjo Rietavą, kaip kokį Šiaurės Italijos ar Umbrijos nedidelį miestą, supamą mažesnių ir didesnių ūkių, dvarelių. Šalia turėjo atsirasti kitas panašiai tvarkomas miestas – Plungė, toliau į vakarus jau garsėjo Kretinga su bernardinų vienuolynu, dar toliau – Tiškevičių Palanga, ir štai jums - Žemaitijos Lombardija! Po kunigaikščio mirties, sūnūs Bogdanas ir Mykolas, tęsė tėvo darbus, įgyvendino jo vizijas. Besidomintieji minėtų  Žemaitijos miestų istorija, pritartų, jog antrojoje XIX amž. pusėje, maždaug nuo 1870 metų iki Didžiojo karo, 1914 metų, šis kraštas daug kuo prilygo to meto Italijos provoncijos regionams.

Kad čia yra Naujoji Italija, pirmiausia visiems turėjo skelbti Rietavo Šv. arkangelo Mykolo neoromaninio stiliaus bažnyčia su aukštomis kampanilėmis (bokštais). Bažnyčia pradėta statyti 1853 metais, baigta – 1873, architektas Gonsovskis iš Romos.
Pats Rietavo dvaras, rūmai, aplink juos esančios sodo erdvės, tvenkinių ir protakų tinklas, taip pat turėjo priminti Italijos didikų  palazzo, jų parkus-sodus, kur želdynų visuma formuojama iš atskirų giraičių, sodelių, gėlynų, alėjų, tarp gamtinių erdvių įkomponuojami įvairiausios paskirties pastatai.
Rietavo dvarą nuo miestelio skiria aukšta mūro tvora. Ignas Končius savo garsiojoje knygoje „Žemaičio šnekos“ rašo, kad tvoroje buvusi įmūryta Šv. Kotrynos koplytėlė (ši Italijos šventoji globoja Sieną ir Romą. 1939 m. birželio 18 d. Pijus XII paskelbė ją Italijos, o 1999 m. Jonas Paulius II – Europos globėja). Kas už tvoros – geriau pamatyti praėjus Baltuosius arba Raudonuosius vartus, papuoštus riaumojančių liūtų statulomis.  Gamtos karaliūnai, tarsi primena praeiviui esant ribą tarp miestelėnų ir didikų pasaulio, tarp kasdienybės darnos ir legendinės realybės. Manau liūtai – skelbia ir dar vieną žinią – įeidamas pro šiuos vartus, patenki į išpuoselėtą gamtovaizdį, gal būt, net į nedidelį rojų, kur tarp žydinčių krūmų vaikštinėja išdidūs to pamiršto sodo paukščiai – povai, tvenkinuose plaukioja gulbės. Netoli už Raudonųjų vartų švytėjo oranžerija, jos viduje augo palmės, bananų medžiai duodavo vaisius. Šalia palmidės buvo įrengta apžvalgos aikštelė, iš kur vėrėsi vaizdas į Jūros upės ir Jaunupio slėnį. Spėju, kad kažkur čia, turėjo būti ir nedidelis renesansinis sodelis su fontanėliu ir, gal būt, nimfėjumu, taip mėgiamais itališkų parkų atributais. Šiaurinėje parko dalyje esanti didžioji alėja buvo apsodinta eglėmis, kurios, tarsi užtvara, saugojo nuo darganų lepesniems augalams skirtas erdves. Parko lomoje, tarp senų vietinių medžių, tikriausiai vešėjo pietietiški, kiaurai permatomus žalius kupolus aukštyn keliantys vikmedžiai, įvairių rūšių pušys. Vingrių pasivaikščiojimų takų pakraščiai vasaros metu buvo apstatomi dideliais puodais su apelsinmedžiais, agavomis.

Betyrinėdamas parką suvokiau - Rietavo itališkumas yra šio miesto likiminė žymė.
Ir šiuolaikinis Rietavas vis asocijuojasi su kažkuo itališku – miesto erdvėje dominuojanti balta, didinga, bet kartu savotiškai grakšti bažnyčia sukuria įspūdį, kad čia, net apniukusią dieną – saulėta. Aikštėje ant granitinio postamento stovinti balta merginos su deglu skulptūra ir tolėliau esantis platus, šulinį primenantis baltas fontanas, tarsi perkelti iš kokio Italijos miestelio, o rietaviškių sodybos, tikrai primena pietietiškas vilas - skendi sodų, rožynų, bijūnų žydėjime, trūksta tik medinių žaliuzių languose. Čia buvojant, itališkų nuotaikų, tarsi Felinio filmų kadrų, akis pagauna nuolat, nė nemirktelėjusi. Svetį, užėjusį į kurią Rietavo kavinę, pasitinka draugingai lyg Romos priemiesčio picerijoje. Jei reikės pakeisti prakiurusią automobilio padangą – atsiras nedidelė automechaninė dirbtuvėlė su į Mastrojanį panašiu ir itališkai paslaugiu meistru. O štai dar vienas epizodas - iš kaimo atvykusi apsipirkti matrona neskuba namo,  atsistojusi prie minėto fontano trupina ką tik nupirktą pyragą čia plaukiojantiems laukiniams ančiukams. Tokį gyvenimo tikrumą pamatyti gali tik Italijoje arba Žemaitijoje.

  Prieš šimtmetį Oginskių dvaras pateko į negandų sūkurius. Amžiaus pradžioje mirė Rietavo dvaro šeimininkas kunigaikštis Bogdanas Oginskis (1848-1909). Nugarmėjo Didysis karas, vėliau dar didesnis, prasidėjo kolūkių epocha. Per tuos metus lyg nebuvę kažkur dingo puošnūs dvaro rūmai, oranžerija, parkas apžėlė krūmynais, užako tvenkiniai. Esu lankęsisi Rietavo parke tais laikais, kai jo kaiminystėje gyvenę žmonės visokius maumus besimurkdančius užpelkėjusiose protakose matydavę, o  medžių šakose šikšnosparniai lizdus suko...

Bet pastaraisiais metais parkas ir dvaro aplinka keičiasi, kai dabar čia atvykstu, vis pataikau tai į restauracinių darbų šurmulį ar kokią nors šventę, tai pasimetu užsienio turistų pulkeliuose ar šiaip linksmoje draugijoje. Pasitaiko ir kurioziškų situacijų. Kartą tapiau parko Didžiojoje alėjoje, girdžiu, kažkas šaukia mane vardu. Žiūriu, ateina jauna mergina baltu rūbu ir vėl garsiai kartoja: Kazy! Kazy!  Kai priartėjo, nedrąsiai prisistačiau, bet, pasirodo, ieškojo ne manęs, o bendravardžio išsiblaškiusio ligonio, savavališkai palikusio kažkokios gydyklos patalpas.
 Dar linksmesnių, bet ir graudžių parko istorijų, legendų girdėjau pasakojant Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejaus direktorių, visos šios saugotinos aplinkos patriotą – Vytą Rutkauską. Tie pasakojimai buvo skirti  ekskursijos dalyvėms, jaunoms tautosakininkėms, su kuriomis 2011 metų birželyje keliavome po Rietavo apylinkes, dalyvavome Naratyvo ekspedicijoje.
Bet niekas nepralenks pačio parko vaizdingų pasakojimų! Skroblų kamienų reljefai, ąžuolo šakų meandrai, eglių darnūs ornamentai guodžia dailininko dėmesį – neliūdėk, kad šiandien tu ne Versalyje ar Villa Borhese parkuose, pasižvalgyk aplink -  Žemaitijos žolynai šoka tarsi žalios fėjos, jų aukšti kuodai ar skėtotos šukuosenos marga baltų, gelsvų, rausvų atspalvių begalybėmis. Pasakyk, ar ne puikus štai klumpakojis - debesies šešėlis kopia per kalvelę, o ten - balzganas gluosnis, tarsi koks padavimų milžinas grumiasi, vartosi su parko skersvėjais.
2014 06 12

Rietavo parkas. Didžiojoje alėjoje. 2007. Foto K.K.Š.



 Kelionių albumo esė "Rietavo šlovė", 
publikuojama tinklaraštyje 
ŽEMATIJA - SAMOGITIA

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą